Recept: jabolčna torta
Stara jabolka, ki so nekoliko uvela in niso več prav sočna, porabimo za različne jedi. Najbolj enostavno jih je skuhati v kompot ali čežano, naribana naložimo na pito, s krhlji pa okrasimo torto. Ne pozabimo na tradicionalni jabolčni zavitek, ki ga lahko pripravimo iz kupljenega vlečenega testa, lahko tudi listnatega, ta bo bolj hrustljav.
Jabolka naribamo ali narežemo, tik preden jih porabimo, saj na zraku hitro porjavijo. K sladicam iz jabolk se imenitno poda stepena smetana, v vročih dneh pa tudi kepica sladoleda.
Za 4 osebe:
150 g moke
1 pecilni prašek
3 jajca
50 masla
100 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
4 jabolka
Maslo, sladkor, vaniljev sladkor in jajca penasto umešamo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in primešamo v jajčno zmes. Jabolka olupimo, dve narežemo na majhne kockice, dve pa na krhlje. Kocke vmešamo v testo, ki ga enakomerno porazdelimo po namaščenem modelu za torte in obložimo z jabolčnimi krhlji. Pečemo na 180 stopinj približno 45 minut. Preden torto razrežemo, jo nekoliko ohladimo. Okusna je tudi povsem hladna. Postrežemo s sladko smetano ali kepico sladoleda.