OKUSI
Recept: jagodna rulada
Za enostavno in hitro pripravljeno pecivo potrebujemo osnovni biskvit in poljubni nadev.
Odpri galerijo
Sezona jagod je tu in z njo čas, da preizkusimo kakšen recept z jagodami v glavni vlogi. Najboljše so sveže, bodisi same bodisi v kombinaciji z drugim sadjem, na primer v sadni solati ali smutijih. Zelo dobro se podajo s smetano, naj bo sladka ali kisla, pa s svežim sirom, skuto, tudi jogurtom ali kislim mlekom.
Če niso več prav sveže, jih zmečkamo, lahko kar z vilicami, in zmešamo s kislo smetano, če zraven ponudimo kos kruha, najbolje črnega, dobimo krepko malico. Jagode igrajo pomembno vlogo tudi v tortah in drugih pecivih, na primer v ruladi iz našega recepta.
Če niso več prav sveže, jih zmečkamo, lahko kar z vilicami, in zmešamo s kislo smetano, če zraven ponudimo kos kruha, najbolje črnega, dobimo krepko malico. Jagode igrajo pomembno vlogo tudi v tortah in drugih pecivih, na primer v ruladi iz našega recepta.
Za 4 osebe:
80 g moke
60 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
3 jajca
0,5 dcl mleka
0,4 dcl olja
1 limona
0,5 kg jagod
Ločimo rumenjake od beljakov. V beljak dodamo žličko sladkorja in 2 žlički limonovega soka in stepemo čvrst sneg. V drugi skledi penasto umešamo sladkor in rumenjake. Dodamo vaniljev sladkor, moko, mleko in olje ter z mešalnikom zmešamo v gladko maso. Dodamo sneg in ga nežno vmešamo s kuhalnico. Dobljeno maso enakomerno razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in pečemo dobrih deset minut na temperaturi 190 stopinj. Medtem čvrsto stepemo smetano. Biskvit ohladimo, premažemo s smetano in potresemo z na koščke narezanimi jagodami ter tesno zvijemo.
80 g moke
60 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
3 jajca
0,5 dcl mleka
0,4 dcl olja
1 limona
0,5 kg jagod
Ločimo rumenjake od beljakov. V beljak dodamo žličko sladkorja in 2 žlički limonovega soka in stepemo čvrst sneg. V drugi skledi penasto umešamo sladkor in rumenjake. Dodamo vaniljev sladkor, moko, mleko in olje ter z mešalnikom zmešamo v gladko maso. Dodamo sneg in ga nežno vmešamo s kuhalnico. Dobljeno maso enakomerno razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in pečemo dobrih deset minut na temperaturi 190 stopinj. Medtem čvrsto stepemo smetano. Biskvit ohladimo, premažemo s smetano in potresemo z na koščke narezanimi jagodami ter tesno zvijemo.