Recept: jagodna rulada
Maja dozorijo jagode. Odlične so sveže, če pa jih želimo shraniti do naslednje sezone, je verjetno najbolj prikladno, da jih spremenimo v marmelado. Ker so sladke, pri pripravi marmelade ne dodamo preveč sladkorja, na štiri kilograme sadja ga dodamo en kilogram.
Jagodna marmelada sčasoma sicer spremeni barvo, saj iz živahno rdeče preide v rjavkasto rdeče odtenke, kljub temu pa okus ostane odličen. Z njo lahko popestrimo različne sladice, tudi rulado. Ta, ki jo predstavljamo danes, je posebna zato, ker je pripravljena z ajdovo moko in torej primerna tudi za tiste, ki se ogibajo glutenu.
Testo:
3 jajca
70 g ajdove moke
90 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
ščepec soli
Nadev:
2 dl sladke smetane
približno 5 žlic domače jagodne marmelade
Iz beljakov z električnim mešalnikom naredimo trd sneg in vanj postopoma, eno žlico za drugo, vmešamo sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo tudi ščepec soli. Potem odložimo mešalnik in vzamemo v roke kuhinjsko lopatko. Vmešamo rumenjake ter postopoma in previdno še moko. Testo vlijemo na večji pekač, pokrit s papirjem za peko, in po vrhu poravnamo, da je enakomerno debelo. Pečemo v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija, približno 12 minut. Še toplo zvijemo in zavijemo v kuhinjsko krpo ter ohladimo. Zatem razvijemo in namažemo s stepeno sladko smetano, v katero smo vmešali marmelado. Spet zvijemo in za nekaj ur prestavimo v hladilnik, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.