Recept: jajca s čemažem
Čemaž je uporaben za pripravo številnih jedi. Surovega nasekljamo in dodamo k namazom, odlično je zeliščno maslo s čemažem, njegov česnov okus se dobro poda k skuti, jogurtu in kisli smetani. Odličen je pesto, ki ga uživamo kot namaz na kruhu, lahko je omaka za testenine ali z njim začinimo druge omake.
Okusna je čemaževa juha, namesto česna ga dodamo k špinači ali drugim jedem. Ker pospešuje prebavo maščob, ga ponudimo k mastnim jedem, na primer žličko pesta k svinjski pečenki. Sveži namazi iz čemaža bodo v hladilniku ohranili svežino več dni, pesto, ki ga zalijemo z oljčnim oljem, pa nekoliko dlje.
Za 4 osebe:
8 jajc
1 šop čemaževih listov
1 večja čebula
sol, poper, čili
oljčno olje
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Čemaž očistimo, operemo in dobro posušimo. Narežemo na poljubne kose. V ponvi segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Solimo in popramo ter začinimo s čilijem. Dodamo čemaž, premešamo in pokrijemo. Dušimo na majhnem ognju, dokler čemaž ne oveni. V ponev ubijemo jajca in pečemo nekaj minut. Potem ponev pokrijemo in pustimo na ognju, dokler jajca ne zakrknejo. Postrežemo s črnim kruhom, zraven se dobro poda sveža solata.