OKUSNO
Recept: jajčni mafini
Za spremembo omleto spečemo v modelčkih za mafine, postrežemo kot toplo predjed ali prilogo h glavni jedi.
Odpri galerijo
Omleta ali frtalja je odlična izbira za hitro pripravljeno malico, večerjo ali celo kosilo. Je zelo okusna in nam pušča neomejeno svobodo pri izbiri dodatkov; osnova so jajca, poleg teh pa glavno vlogo namenimo različnim sestavinam, na primer popečenemu mesu, klobasam ali slanini, zelenjavi ali stročnicam. Da bo omleta rahla, v jajčno zmes prilijemo malo mleka, da bo bolj nasitna, pa dodamo žlico ali dve moke, lahko tudi čičerikino. Še bolj bo puhasta, če iz beljakov stepemo sneg in ga narahlo vmešamo v zmes. Omleto lahko pečemo v ponvi, na polovici peke jo obrnemo, ali v pečici.
Za 4 osebe:
6 jajc
150 g slanine
1 dcl mleka
1 pest suhih paradižnikov
1 žlica čičerikine moke
1 žlica ribanega parmezana
1 pest mlade špinače
1 šopek peteršilja
sol, poper, olje
Slanino narežemo na tanke rezine in hrustljavo popečemo na vročem olju. V skledi stepemo jajca, dodamo mleko, moko in parmezan, solimo in popramo ter z metlico gladko umešamo. Špinačo, suhe paradižnike in peteršilj narežemo ter vmešamo v jajčno zmes. Pustimo stati petnajst minut, potem nadevamo v modelčke za mafine in pečemo na temperaturi 180 stopinj slabe pol ure. Postrežemo s svežo solato.
6 jajc
150 g slanine
1 dcl mleka
1 pest suhih paradižnikov
1 žlica čičerikine moke
1 žlica ribanega parmezana
1 pest mlade špinače
1 šopek peteršilja
sol, poper, olje
Slanino narežemo na tanke rezine in hrustljavo popečemo na vročem olju. V skledi stepemo jajca, dodamo mleko, moko in parmezan, solimo in popramo ter z metlico gladko umešamo. Špinačo, suhe paradižnike in peteršilj narežemo ter vmešamo v jajčno zmes. Pustimo stati petnajst minut, potem nadevamo v modelčke za mafine in pečemo na temperaturi 180 stopinj slabe pol ure. Postrežemo s svežo solato.