SLASTNO
Recept: janeževi upognjenci
Postrežemo jih ob bučnem kompotu.
Odpri galerijo
Postrežemo jih ob bučnem kompotu, po dva na osebo, in okrasimo z melisinimi listi, svetujejo v Koroški kuhariji, kjer so jih pripravljali na nedavnem srečanju.
Za približno 50 kosov:
4 jajca
sladkorja za težo 4 jajc
moke za težo 4 jajc
maslo in moka za pekač
papir za peko
30 g malo stolčenega janeža
2 žlici ruma
Ločeno tehtamo enako količino sladkorja in moke. Penasto umešamo jajca in sladkor, da močno naraste, prilijemo rum in postopoma dodamo moko. Maso nanašamo z žlico v tankih ovalnih oblikah na s papirjem za peko obložen pekač, ki je namazan z maslom in posut z moko. Kupčki morajo biti narazen za dva palca. Varčno po sredini potresemo janež in v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, svetlo rumeno zapečemo. Paziti moramo, da dobijo le malo temen rob, a so še rumeni, zato jih zadnji čas peke pozorno opazujemo. Pečeno pecivo takoj s tanko lopatico ali nožem ločimo od pekača in položimo na valjar, potem pa na rešetko, kjer naj se ohladi, da obdrži upognjeno obliko.
4 jajca
sladkorja za težo 4 jajc
moke za težo 4 jajc
maslo in moka za pekač
papir za peko
30 g malo stolčenega janeža
2 žlici ruma
Ločeno tehtamo enako količino sladkorja in moke. Penasto umešamo jajca in sladkor, da močno naraste, prilijemo rum in postopoma dodamo moko. Maso nanašamo z žlico v tankih ovalnih oblikah na s papirjem za peko obložen pekač, ki je namazan z maslom in posut z moko. Kupčki morajo biti narazen za dva palca. Varčno po sredini potresemo janež in v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, svetlo rumeno zapečemo. Paziti moramo, da dobijo le malo temen rob, a so še rumeni, zato jih zadnji čas peke pozorno opazujemo. Pečeno pecivo takoj s tanko lopatico ali nožem ločimo od pekača in položimo na valjar, potem pa na rešetko, kjer naj se ohladi, da obdrži upognjeno obliko.