SLASTNO
Recept: ješprenj
Takšnega pripravi chef Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu v dvorcu Zemono (ena Michelinova zvezdica).
Odpri galerijo
Takšnega pripravi chef Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu v dvorcu Zemono (ena Michelinova zvezdica).
Za 4 osebe:
5 velikih jušnih žlic ješprenja
5 dag prekajene pancete
10 dag mladega nanoškega sira (staranega do 20 dni)
2 žlici oljčnega olja
1 dl mleka
4 rumenjaki
3 žlice vinskega kisa
sol
oparjen por
oparjeno rdeče zelje
porovi kalčki
Ješprenj namočimo v pol litra vode in pustimo stati 3 ure. Potem ga precedimo in kuhamo v pol litra vode približno pol ure oziroma toliko časa, da se zmehča. Nato posodo z ješprenjem odstavimo z ognja in pustimo.
Na oljčnem olju prepražimo panceto in dodamo ješprenj ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Nato nekaj časa mešamo.
Medtem sir stopimo v mleku.
Zavremo 1 liter vode, dodamo ščepec soli in 3 žlice kisa. Dodamo rumenjake in jih, takoj ko se naredi skorjica, s penovko poberemo ven.
Postrežemo tako: na krožnik damo stopljen sir. Nanj položimo ješprenj in rumenjak. Vse dekoriramo s porom in rdečim zeljem, na vrh jajca pa položimo še porove kalčke.
5 velikih jušnih žlic ješprenja
5 dag prekajene pancete
10 dag mladega nanoškega sira (staranega do 20 dni)
2 žlici oljčnega olja
1 dl mleka
4 rumenjaki
3 žlice vinskega kisa
sol
oparjen por
oparjeno rdeče zelje
porovi kalčki
Ješprenj namočimo v pol litra vode in pustimo stati 3 ure. Potem ga precedimo in kuhamo v pol litra vode približno pol ure oziroma toliko časa, da se zmehča. Nato posodo z ješprenjem odstavimo z ognja in pustimo.
Na oljčnem olju prepražimo panceto in dodamo ješprenj ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Nato nekaj časa mešamo.
Medtem sir stopimo v mleku.
Zavremo 1 liter vode, dodamo ščepec soli in 3 žlice kisa. Dodamo rumenjake in jih, takoj ko se naredi skorjica, s penovko poberemo ven.
Postrežemo tako: na krožnik damo stopljen sir. Nanj položimo ješprenj in rumenjak. Vse dekoriramo s porom in rdečim zeljem, na vrh jajca pa položimo še porove kalčke.