Recept: jogurtov sladoled s sadjem
Za jogurtov sladoled je najbolje uporabiti grški jogurt, ki je bolj goste in kremaste strukture kot navadni. Dodajamo mu različne vrste sadja, poleg jagodičja je primerno drugo mehko sadje, na primer marelice ali breskve in slive.
Poskusimo lahko s suhim sadjem, prav slive se imenitno obnesejo. Sladoled bo še bolj kremast, če mu dodamo sladko smetano, vendar bo okusen, tudi če ga pripravimo le iz jogurta. Pripravljeno maso lahko nadevamo v modelčke, ko se nekoliko strdi, vanje zapičimo lesene palčke in dobimo imenitne sladoledne lučke.
Za 4 osebe:
0,5 litra grškega jogurta
2 dcl sladke smetane
5 žlic sladkorja
200 g svežih ali zamrznjenih borovnic
Jogurt zlijemo v skledo in ga potresemo s sladkorjem. Premešamo s kuhalnico, da se sladkor raztopi. Dodamo dve tretjini borovnic in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Sladko smetano stepemo in jo s kuhalnico rahlo vmešamo v jogurtovo maso. Čez noč postavimo v zamrzovalnik. Ker se med zamrzovanjem delajo vodni kristali, maso ponovno premešamo ali zmiksamo, da jih razbijemo. Tako bo postala kremasta in rahla. Naložimo v skodelice in lončke ter potresemo s preostalimi borovnicami.