SLASTNO
Recept: juha s piro
Žitarice so imenitna osnova za enolončnice, mesne ali zelenjavne.
Odpri galerijo
Žitarice v zrnju se redkeje pojavljajo na naših jedilnikih, kar je škoda, saj so nadvse okusne in zdrave. Iz njih pripravljamo predvsem jedi na žlico, saj imenitno dopolnijo mesne ali zelenjavne enolončnice. Ker je kuhanje dolgotrajno, jih lahko pripravimo vnaprej v večji količini in jih potem dodajamo jedem.
Z njimi zgostimo juhe, potresemo jih po hladnih solatah, seveda pa v nekaterih jedeh igrajo tudi glavno vlogo, na primer v ričetu, a v teh primerih ne uporabimo že kuhanih, saj bo jed bolj okusna, če bodo vse sestavine počasi vrele skupaj.
Z njimi zgostimo juhe, potresemo jih po hladnih solatah, seveda pa v nekaterih jedeh igrajo tudi glavno vlogo, na primer v ričetu, a v teh primerih ne uporabimo že kuhanih, saj bo jed bolj okusna, če bodo vse sestavine počasi vrele skupaj.
Za 4 osebe:
1 skodelica pire
3 korenčki
2 srednji stebli zelene
1 čebula
3 stroki česna
2 žlici paradižnikove omake
sol, poper, timijan
olje
Piro namočimo čez noč, speremo pod tekočo vodo in skuhamo skoraj do mehkega v sveži osoljeni vodi. Medtem očistimo zelenjavo, čebulo in česen sesekljamo, korenje in zeleno narežemo na kolobarje. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo zeleno in korenje ter paradižnikovo omako, dolijemo za prst vode in dušimo pet minut. Dodamo piro z vodo, v kateri se je kuhala, toliko, da bo jed pokrita za dober prst. Solimo in popramo, dodamo timijan in kuhamo še deset ali petnajst minut, da se pira povsem zmehča.
1 skodelica pire
3 korenčki
2 srednji stebli zelene
1 čebula
3 stroki česna
2 žlici paradižnikove omake
sol, poper, timijan
olje
Piro namočimo čez noč, speremo pod tekočo vodo in skuhamo skoraj do mehkega v sveži osoljeni vodi. Medtem očistimo zelenjavo, čebulo in česen sesekljamo, korenje in zeleno narežemo na kolobarje. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo zeleno in korenje ter paradižnikovo omako, dolijemo za prst vode in dušimo pet minut. Dodamo piro z vodo, v kateri se je kuhala, toliko, da bo jed pokrita za dober prst. Solimo in popramo, dodamo timijan in kuhamo še deset ali petnajst minut, da se pira povsem zmehča.