Recept: juha s piščancem
Za zeljno juho s piščancem lahko uporabimo tudi meso, ki je ostalo od prejšnjega obroka, lahko je tudi pečeno. V tem primeru jo namesto z jušno osnovo zalijemo z vodo, juho pa moramo nekoliko bolj začiniti.
Za 4 osebe:
1 majhna glava zelja, 1 piščančje prsi, 2 čebuli,
2 korenčka, 3 krompirji, 1 korenina peteršilja, sol, poper, kumina
Čebulo olupimo, eno prerežemo na pol, drugo sesekljamo. Korenček očistimo in narežemo na kolobarje. Krompir olupimo in narežemo na kocke, zelje očistimo in narežemo na centimeter debele kose. Piščančje prsi brez kože damo v lonec in zalijemo z vodo. Solimo in popramo, dodamo na pol prerezano čebulo in očiščeno korenino peteršilja. Zavremo in počasi kuhamo, dokler se meso ne zmehča. Juho precedimo, meso ločimo od kosti in ga narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo nasekljano čebulo, dodamo zelje in korenje in dušimo nekaj minut. Zalijemo s piščančjo juho, dodamo kumino in krompir ter kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. V juho stresemo meso, po potrebi dosolimo, popramo in postrežemo.
Seveda pa je po tem receptu odlična tudi v brezmesni različici, dodamo ji poljubno zelenjavo, namesto krompirja pa testenine, lečo ali kašo.