Recept: Juha s štruklji
Štruklji so pri nas priljubljena jed, včasih so jih gospodinje pripravljale same, danes pa jih večina kupimo zamrznjene. Lahko so polnjeni s skutnim ali drugim nadevom, predvsem mesnim ali zelenjavnim. V juho običajno zamešamo še kislo smetano. Štruklje lahko ponudimo tudi kot prilogo k mesu ali zelenjavi namesto krompirja ali riža.
Za 4 osebe:
1 vrečka štrukljev
1 por
3 stroki česna
sol, poper, timijan, olje
drobnjak
Por očistimo in narežemo na kolobarje, česen olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem dušimo por. Ko oveni, dodamo česen in dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo ali, še bolje, jušno osnovo in zavremo. Solimo in popramo, dodamo timijan in štruklje, zavremo in kuhamo na srednjem ognju od petnajst do dvajset minut. Štruklje razdelimo na krožnike in zalijemo z juho. Potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem, lahko dodamo še kislo smetano.
Ker so hitro kuhani, so priročni za pripravo kosila ali večerje, ko smo v stiski s časom. Zabelimo jih lahko s praženimi ocvirki ali zaseko ali jih prelijemo s poljubno omako. Zraven se prileže skleda solate. Če se hočemo pogreti, je najboljša štrukljeva juha.