Recept: kakijeva pita
Iz krhkega testa pripravimo sladke in slane priboljške, obložimo ga z različnim svežim sadjem, skuto in smetano, na slanih različicah se bohotijo rezine pršuta ali drugih suhih mesnin, sira pa seveda zelenjave.
Za 4 osebe:
250 g moke, 125 g masla
1 jajce
100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor
1 limona
ščepec soli
3–4 zreli kakiji (vanilja)
mleti cimet
Moko presejemo v skledo, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in premešamo, dodamo na koščke narezano na sobno temperaturo ogreto maslo, malce pregnetemo, dodamo še jajce in naribano limonino lupinico ter zgnetemo v gladko in voljno testo. Oblikujemo kepo, jo zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik. Kakije olupimo in narežemo na približno pol centimetra debele rezine. Model za torto obložimo s peki papirjem, testo razvaljamo in položimo v model, tako da ga ob robovih privihamo. V krogu ali spirali obložimo s kakijevimi rezinami. Pečemo dobre pol ure na 190 stopinj.
Ker je hitro nared, jo ponudimo nenapovedanim obiskom, ki se zadržijo malce dlje. Za pito poleg sestavin za nadev potrebujemo le moko, jajca, maslo in sladkor, kar je bržkone vselej v zalogi.