Recept: kandirani ingver
Če se ne moremo odreči sladkarijam, pripravimo domače. Resda bodo vsebovale precej sladkorja, ne pa tudi umetnih dodatkov. Pripravimo jih lahko na zalogo, saj bodo dobro zaprte zdržale precej časa, celo do pol leta. Na podoben način kot ingver lahko kandiramo tudi drugo sadje, zanimivi so pomarančni ali limonini krhlji, pa koščki kivija.
Kandirano sadje ponudimo kot bombone, lahko pa ga uporabimo za pripravo sladic, dodajamo ga na primer v biskvite, kolače, potice, tako kot suho sadje.
Za 4 osebe:
200 g svežega ingverja
120 g sladkorja
sladkor v prahu
voda
Ingver dobro operemo in damo v lonec z vodo. Zavremo in kuhamo približno 15 minut. Ohladimo in olupimo ter narežemo na kocke. Sladkor stresemo v drugo kozico, zalijemo z vodo in mešamo, dokler se ne raztopi. Segrejemo do vrelišča in med mešanjem kuhamo približno 15 minut oziroma dokler ne nastane gladki sirup. Dodamo na kocke narezan ingver, dobro premešamo in na čisto majhnem ognju kuhamo še 10 minut, vmes večkrat premešamo. Ko ingver popije ves sirup, ga stresemo na pladenj, ki smo ga pokrili s papirjem za peko. Pustimo, da se ohladi, potresemo s sladkorjem v prahu in premešamo. Hranimo v dobro zaprti škatli ali kozarcu.