Recept: kaneloni
Dve leti je Irena Sitar oskrbnica Planinskega doma Čemšenik, katerega lastnik je Planinsko društvo Iskra Kranj. Tam, na 840 nadmorskih metrih, Irena Sitar z veliko ljubezni pripravi marsikaj: »Imamo obare in krače, svinjska rebrca s kožo in pražen krompir. Ta je moja specialiteta, saj ga naredim na prav poseben način. Potem so tu še ajdovi žganci, legendarni skutni štruklji in še kaj.«
Za 4 osebe:
6 palačink
2 kuhana krompirja
70 g sira feta
2 žlici maskarponeja
1 ali 2 žlici kisle smetane
100 g na drobno naribanega parmezana
manjša pest prepraženih in nasekljanih pinjol
manjša pest na drobno nasekljanih ameriških oreščkov
nasekljan čemaž (po okusu)
sol, poper
12 zobotrebcev
2 jajci
drobtine (za paniranje)
olje (za cvrtje)
Palačinke prerežemo na pol. Kuhan krompir olupimo in na drobno naribamo. Dodamo preostale sestavine in premešamo, da dobimo primerno mazav namaz. Gostoto uravnamo s kislo smetano; če je namaz pregost, je dodamo še malo. Polovice palačink premažemo z namazom, zavijemo, zašpilimo z zobotrebcem. Povaljamo v razžvrkljanih jajcih, nato še v drobtinah in ocvremo v vročem olju. Odcedimo na papirnati brisački, postrežemo še vroče.
Če ljubko planinsko postojanko obiščete te dni, bo imela Sitarjeva verjetno na zalogi tudi kaj imenitnega s čemažem, morda celo kanelone po receptu, ki ga je z veseljem narekovala za današnje Okuse!