Recept: korenčkov kolač
Zelo enostaven recept za kolač, ki nam bo vzel le kako uro, skupaj s peko, seveda. Sestavine lahko prilagajamo, namesto pšenične moke uporabimo druge vrste, jajca lahko nadomestimo z jabolčnim sokom, en deci za eno jajce, namesto sladkorja uporabimo med.
Če želimo, da je torta še bolj sočna, jo, preden jo postrežemo, prelijemo s sadnim sirupom ali sokom. Pazimo, da ne bo vse skupaj presladko.
Za 4 osebe:
200 g moke
400 g korenja
50 g sladkorja
150 g mletih lešnikov
2 jajci
1 pecilni prašek
5 žlic olja
ščepec soli
100 g jedilne čokolade
Korenje olupimo in drobno naribamo. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, soljo in pecilnim praškom in primešamo moko ter mlete lešnike. Na korenje zlijemo olje, premešamo in stresemo na maso iz moke. Dobro premešamo in pustimo stati petnajst minut. Medtem segrejemo pečico na 190 stopinj in namastimo pekač ter ga obložimo s papirjem za peko. Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo približno 40 minut. Pečen kolač pustimo nekaj minut počivati, potem pa ga narežemo in koščke prelijemo s čokolado, ki smo jo raztopili v vodni kopeli.