Recept: kosmiči z jabolki
Granolo največkrat postrežemo za zajtrk, najpogosteje z navadnim ali sadnim jogurtom, mlekom ali rastlinskim napitkom. Še en napotek – ne pečemo je na visoki temperaturi, najbolje je na približno 160 stopinj Celzija.
Kosmiče nekajkrat premešamo in pustimo, da se zlato, hrustljavo zapečejo, pazimo, da se ne obarvajo preveč, in predvsem, da se nam ne zažgejo!
Sestavine:
300–400 g ovsenih kosmičev
100 g masla
2 žlici medu
100 g suhih jabolčnih kock (ali na drobno narezanih suhih krhljev)
V kozici na majhnem ognju raztopimo maslo in vmešamo med, prelijemo prek ovsenih kosmičev in pomešamo. Vsi kosmiči morajo biti mokri. Enakomerno jih razporedimo na večji pekač, pokrit s papirjem za peko. V pečici, ogreti na 150–160 stopinj Celzija, pečemo 10 minut. Nato pomešamo in pečemo še 10 minut. Spet premešamo, in ko kosmiči čez 5 ali 10 minut dobijo lepo, zlato barvo, pekač vzamemo iz pečice in jih ohladimo. Ko so čisto ohlajeni, vanje vmešamo posušene jabolčne kocke. Granolo presujemo v posodo, ki jo lahko zapremo s pokrovom, in shranimo v kuhinjsko omarico.