Recept: kremna juha
Za rdečo peso bi lahko rekli, da je sinonim za v kis vloženo solato, ki jo uživamo predvsem v zimskih dneh. Pa vendar jo lahko pripravimo na številne druge načine. Ker je bogata z vitamini in minerali, je še kako priporočljiva za uživanje, vendar je nekoliko specifičnega okusa, na katerega se bo morda treba navaditi. Običajno jo kuhamo, a lahko poskusimo tudi surovo, naribamo jo v solato ali dodajamo v smutije.
Za 4 osebe:
5–6 gomoljev rdeče pese, 2–3 krompirji, 1 čebula, 3 stroki česna, 1 lonček kisle smetane, maslo, sol, celi poper, mleta kumina, sveži peteršilj
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo maslo in na njem svetlo prepražimo čebulo. Peso in krompir olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, dodamo česen, premešamo in dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo, da je zelenjava pokrita, in kuhamo deset minut. Solimo, začinimo s kumino in sveže mletim poprom in kuhamo, dokler se rdeča pesa ne zmehča. Dodamo kislo smetano in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem.
Odlična je pečena v pečici, skupaj z drugimi korenovkami in gomoljnicami, ponudimo jo kot prilogo k mesu ali samostojno malico. Za današnji recept lahko uporabimo že skuhano peso.