SLASTNO
Recept: kremna juha z artičokami
Nasitno jed prijetnega okusa pripravimo v pičle pol ure.
Odpri galerijo
Artičoke bodo spomladi napolnile tržnice, uporabimo pa lahko tudi konzervirane, v slanici ali olju, ki so na voljo vse leto. Z nekaj koščki obložimo (zelenjavno) pico, dale ji bodo poseben, malo kiselkast okus. Priročne so za pripravo namazov in omak, zanimiv je tudi pesto.
Podajo se k rižu, testeninam in kuhanemu krompirju. Zelo dobro se ujamejo tudi s sirom in smetano. Imenitne so v juhi, lahko v družbi z različno zelenjavo.
Podajo se k rižu, testeninam in kuhanemu krompirju. Zelo dobro se ujamejo tudi s sirom in smetano. Imenitne so v juhi, lahko v družbi z različno zelenjavo.
Za 4 osebe:
4 artičoke
1 čebula
2 krompirja
1 majhna koleraba
2–3 stroki česna
2 dl smetane za kuhanje
2 žlici kisle smetane
sol, poper, olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in potem še česen. Artičoke očistimo in operemo, odstranimo trde in poškodovane liste, jih narežemo na četrtine in dodamo čebuli. Zalijemo z vodo in zavremo. Medtem olupimo krompir in kolerabo, ju narežemo na kocke in stresemo v lonec. Solimo in popramo, zavremo in kuhamo na majhnem ognju slabe pol ure, da se zelenjava zmehča. Dodamo smetano za kuhanje, prevremo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Na koncu vmešamo še kislo smetano.
4 artičoke
1 čebula
2 krompirja
1 majhna koleraba
2–3 stroki česna
2 dl smetane za kuhanje
2 žlici kisle smetane
sol, poper, olje
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in potem še česen. Artičoke očistimo in operemo, odstranimo trde in poškodovane liste, jih narežemo na četrtine in dodamo čebuli. Zalijemo z vodo in zavremo. Medtem olupimo krompir in kolerabo, ju narežemo na kocke in stresemo v lonec. Solimo in popramo, zavremo in kuhamo na majhnem ognju slabe pol ure, da se zelenjava zmehča. Dodamo smetano za kuhanje, prevremo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Na koncu vmešamo še kislo smetano.