Recept: krepka solata
V poletne solate dodajamo tudi take sestavine, ki nas bodo nasitile, na primer trdo kuhana jajca ali stročnice v zrnju, lahko pečen piščančji file. Da bo solata tudi videti lepo in privlačno, je ne zmešamo v eni skledi, temveč jo pripravimo na pol in razdelimo na porcije.
Za 4 osebe:
1 glava zelene solate
1 pest rukole
4 jajca
1 skodelica oliv
200 g pršuta
100 g mocarele
1 skodelica češnjevega paradižnika
oljčno olje, sol, poper
timijan
1 limona
Solato in rukolo očistimo, operemo in osušimo ter natrgamo na primerne kose. Jajca trdo skuhamo, ohladimo in narežemo na četrtine. Paradižnik operemo in prerežemo na pol. V skledo stresemo solato, rukolo, olive, paradižnik in mocarelo. Iz olja, limoninega soka ter začimb zmešamo preliv in z njim pokapljamo solato. Premešamo in razdelimo v skodelice oziroma krožnike. Dodamo v rolice zvite rezine pršuta in jajca ter postrežemo, lahko s kosom kruha.
Sestavine, ki se drobijo, denimo kuhana jajca, dodamo čisto na koncu, ko smo vse drugo že zmešali. Čisto po vrhu lahko potresemo semena ali oreške.