OKUSI
Recept: krompir s klobaso ali slanino
Čas pečenja je odvisen od velikosti krompirja, zato izberimo približno enako velike gomolje.
Odpri galerijo
V zgodnjem poletju, ko je sezona mladega krompirja, si ga privoščimo v številnih pečenih različicah. Tudi starega lahko pečemo, a se ne more primerjati z mladim, zlasti če ga pripravimo z olupkom vred. Ta se pri mladem res lepo zapeče, vendar je treba biti previden. Krompir, ki je bil obdelan s pesticidi, je bolje olupiti, če je le možno, kupujmo ekološko pridelanega.
Mladi je tudi hitreje pečen ali kuhan, če pa se nam mudi, ga najprej nekoliko skuhamo in potem zapečemo. Zraven se podajo vse vrste zelenjave, ponudimo ga kot prilogo k mesu ali drugim glavnim jedem. Lepo zapečen mladi krompirček s skledo solate pa je odličen samostojni obrok v vročih poletnih dneh.
Mladi je tudi hitreje pečen ali kuhan, če pa se nam mudi, ga najprej nekoliko skuhamo in potem zapečemo. Zraven se podajo vse vrste zelenjave, ponudimo ga kot prilogo k mesu ali drugim glavnim jedem. Lepo zapečen mladi krompirček s skledo solate pa je odličen samostojni obrok v vročih poletnih dneh.
Za 4 osebe:
12 srednje velikih krompirjev,
2 para domače prekajene klobase,
1 skodelica naribanega parmezana,
maslo,
šopek svežih zelišč
Krompir operemo in po potrebi olupimo. Mladega le skrtačimo pod tekočo vodo. V gomolje naredimo slabega pol centimetra debele zareze in pazimo, da ne zarežemo preveč. Krompir mora ostati v enem kosu. Klobaso narežemo na tanke kolobarje, lahko pa uporabimo slanino ali pršut. Rezine zataknemo v reže v krompirju. Na vsakega nastrgamo malo masla. Gomolje naložimo v pomaščen pekač in damo v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj. Čez pol ure potresemo s parmezanom in pečemo še slabe pol ure. Potresemo s svežimi zelišči.
12 srednje velikih krompirjev,
2 para domače prekajene klobase,
1 skodelica naribanega parmezana,
maslo,
šopek svežih zelišč
Krompir operemo in po potrebi olupimo. Mladega le skrtačimo pod tekočo vodo. V gomolje naredimo slabega pol centimetra debele zareze in pazimo, da ne zarežemo preveč. Krompir mora ostati v enem kosu. Klobaso narežemo na tanke kolobarje, lahko pa uporabimo slanino ali pršut. Rezine zataknemo v reže v krompirju. Na vsakega nastrgamo malo masla. Gomolje naložimo v pomaščen pekač in damo v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj. Čez pol ure potresemo s parmezanom in pečemo še slabe pol ure. Potresemo s svežimi zelišči.