Recept: krompir z ohrovtom in slanino
Čez zimo smo poskušali sto in eno jed iz zelja in krompirja, tokratni recept smo poiskali na Irskem, kjer pripravljajo tradicionalno jed colcannon. Pripravimo jo s slanino (ali brez), ponudimo pa kot samostojno jed ali prilogo. Zelje lahko nadomestimo z ohrovtom ali uporabimo drugo zelenjavo, na primer blitvo ali špinačo.
Za 4 osebe:
1 majhna glava ohrovta
1 kg krompirja
1 čebula
200 g slanine
maslo
sol, poper, olje
Krompir očistimo in operemo, damo v lonec in zalijemo z vodo, solimo in skuhamo. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo in jo svetlo prepražimo na olju. Ohrovt očistimo in razdelimo na liste. Operemo in posušimo in po potrebi porežemo trde dele. Liste narežemo na trakove in stresemo na čebulo, dušimo, da se zmehča. Krompir olupimo in grobo pretlačimo, najbolje s tlačilko za krompir. Dodamo dušen ohrovt in premešamo. V isti ponvi, v kateri smo pripravili ohrovt, popečemo na tanko narezano slanino ter jo primešamo krompirju. Na vrh položimo rezino masla in pustimo, da se stopi.
Namesto slanine bi lahko uporabili tudi druge mesnine, celo na kolobarje narezane kuhane klobase, jed obogatimo z žlico kisle ali sladke smetane, ki jo vmešamo na koncu.