Recept: kumarična juha
Kumarično juho pripravimo na različne načine, lahko je kuhana ali presna, slednjo postrežemo čim bolj hladno. Kumare enostavno zmeljemo skupaj z začimbami in svežimi zelišči ter jogurtom, dobro ohladimo in postrežemo. S kumarami se dobro ujameta tudi kisla smetana ali mleko, med začimbami je skoraj nepogrešljiv česen.
Za 4 osebe:
3 večje kumare
3 srednji krompirji
2 korenčka
1 čebula
3 stroki česna
1 žlica paradižnikove omake
sol, poper, olje
kumina, timijan, peteršilj
Kumare po potrebi olupimo in grobo naribamo. Prav tako olupimo krompir, očistimo korenje in oboje grobo naribamo. Česen in čebulo olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na olju. Dodamo kumare, krompir in korenje, premešamo in nekaj minut dušimo. Zalijemo z vodo, solimo in popramo in začinimo s timijanom in kumino ter dodamo paradižnikovo omako. Zavremo in na majhnem ognju kuhamo, dokler se zelenjava ne razpusti in se juha zgosti. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in po želji rahlo okisamo z jabolčnim kisom. Postrežemo samostojno ali s kruhom.
Če je surov za nas preveč ostrega okusa, ga za juho svetlo prepražimo. Kumarično juho okrasimo z vejico svežega peteršilja ali drugih zelišč, zraven postrežemo popečen kruh ali kruhove jušne kocke.