Recept: kvinoja s šparglji
Šparglji so odlični v rižoti, tokrat smo riž zamenjali s kvinojo; za sočnost poskrbi naribana bučka.
Odpri galerijo
Kvinoja je odlična v jedeh, ki jih pripravljamo podobno kot rižoto, bodisi z mesom bodisi le z zelenjavo. Lahko jo skuhamo posebej v slani vodi, precedimo in na koncu le primešamo k zelenjavni ali mesni osnovi, lahko pa kuhamo vse skupaj. Kvinoja bo popila podobno količino tekočine kot riž, na eno skodelico dolijemo približno skodelici vode ali jušne osnove. Dolivajmo jo postopoma, tako bomo res dodali le toliko, kot je potrebno.
Za 4 osebe:
1 skodelica kvinoje
1 šopek špargljev
1 bučka
1 čebula
3 stroki česna
kari
olje, sol, poper
sveži peteršilj
Zelenjavo očistimo in olupimo, čebulo in česen sesekljamo, bučke na drobno naribamo, šparglje narežemo na 2–3 centimetre velike koščke. V visoki ponvi segrejemo olje in na njem zarumenimo česen in čebulo. Dodamo naribane bučke in dušimo deset minut, da se razpustijo. Vmes nekajkrat premešamo. Solimo in popramo, potresemo s karijem in dodamo stebla špargljev, vršičke prihranimo. Dušimo dobrih pet minut in dodamo kvinojo, ki smo jo sprali pod tekočo vodo. Zalijemo z dvema skodelicama vode in kuhamo, dokler se kvinoja ne zmehča, to je približno pol ure. Kakih 5 minut prej dodamo vršičke špargljev ter sesekljan peteršilj.
1 skodelica kvinoje
1 šopek špargljev
1 bučka
1 čebula
3 stroki česna
kari
olje, sol, poper
sveži peteršilj
Zelenjavo očistimo in olupimo, čebulo in česen sesekljamo, bučke na drobno naribamo, šparglje narežemo na 2–3 centimetre velike koščke. V visoki ponvi segrejemo olje in na njem zarumenimo česen in čebulo. Dodamo naribane bučke in dušimo deset minut, da se razpustijo. Vmes nekajkrat premešamo. Solimo in popramo, potresemo s karijem in dodamo stebla špargljev, vršičke prihranimo. Dušimo dobrih pet minut in dodamo kvinojo, ki smo jo sprali pod tekočo vodo. Zalijemo z dvema skodelicama vode in kuhamo, dokler se kvinoja ne zmehča, to je približno pol ure. Kakih 5 minut prej dodamo vršičke špargljev ter sesekljan peteršilj.