Recept: lazanja s porom
Če je nastalo preveč mesne omake, jo ohladimo, spravimo v posodice in shranimo v zamrzovalnik za dni, ko se res mudi in za kuhanje časa ni. Lazanjo lahko sestavimo zvečer, pokrijemo s folijo in shranimo v hladilnik, nato pa naslednji dan samo spečemo. Za vse, ki ob omembi bešamela malo omahujete, še to: pripravimo ga tako, da najprej malo popražimo moko, nato pa v šibkem curku dolivamo hladno mleko, medtem pa ves čas mešamo z metlico. Če bešamel pripravimo tako, grudic ne bo!
Za 6–8 oseb:
250 g testenin za lazanje
1 kg mletega mesa
1 večji por (ali 2 manjša)
2 stroka česna
3 dl paradižnikove omake
0,5 dl rdečega vina
drobnjak, peteršilj
malo olja
mleti poper
(zeliščna) sol
Bešamel:
70 g masla
2 žlici moke
3–4 dl mleka
malo naribanega muškatnega oreščka
sol, poper
100 g sira (edamca, lahko pa je to tudi mocarela)
Na malo olja prepražimo na drobno narezan por. Ko upade, dodamo strt česen in pomešamo, nato dodamo meso. Med mešanjem ga prepražimo. Vlijemo vino ter počakamo, da alkohol izpari, nato dodamo drobnjak, peteršilj, sol in poper ter zalijemo s paradižnikovo omako. Dodamo še 2 ali 3 dl vode, da dobimo primerno gostoto. Pomešamo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, da le rahlo brbota. Pokrijemo in kuhamo pol ure. Medtem pripravimo bešamel: v manjši posodi raztopimo maslo, dodamo moko in med mešanjem na zmernem ognju pražimo, da malo zadiši oziroma rahlo spremeni barvo. Nato v ozkem curku dodajamo mleko, medtem pa ves čas mešamo z metlico za stepanje. Ko dobimo primerno gostoto omake, dodamo še sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka. Sestavimo lazanjo: malo bešamela enakomerno razporedimo po dnu pekača. Čez položimo plast testenin za lazanje, nato sledi plast bešamela in plast mesne omake, nato plast testenin za lazanjo, bešamel, mesna omaka in tako naprej, da porabimo vse sestavine. Zaključimo z bešamelom, čezenj razporedimo nariban sir. Pekač postavimo za 30 ali 40 minut v pečico, ogreto na 180–200 stopinj Celzija, zgornja plast mora biti lepo zapečena.