Recept: lignji v paradižnikovi omaki
Lignje najpogosteje pripravimo na žaru ali ocvrte, imenitni pa so tudi v različnih omakah. Sredozemski recepti narekujejo paradižnikovo, z obilo česna in čebule, zanimivi in nadvse okusni bodo tudi v nežni smetanovi omaki.
Za 4 osebe:
800 g očiščenih lignjev
1 čebula
4 stroki česna
0,5 l paradižnikove omake
1,5 dcl suhega belega vina
oljčno olje
sol, poper, lovor
3 fileji vloženih inčunov
sveža bazilika, peteršilj
1 žlica krušnih drobtin
Lignje narežemo na pol, čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen in nasekljane inčune ter prepražimo. Dodamo lignje, premešamo in pražimo nekaj minut. Zalijemo z vinom, rahlo solimo in popramo, dodamo lovor in nasekljano baziliko ter peteršilj. Prevremo, in ko tekočina izpari, dodamo paradižnikovo omako. Na majhnem ognju kuhamo približno 20 minut. Omako zgostimo z žlico krušnih drobtin.
Medtem ko k pečenim lignjem najbolj tekne krompir z blitvo, k omaki postrežemo pire krompir, polento ali bel kruh. V omaki lahko pripravimo tudi nadevane lignje, ki smo jih prej spekli in jih na koncu z omako le prelijemo.