OKUSNO
Recept: limonov sorbet
Zelo enostavna ledena sladica, rahlo kisla in navdušujoče osvežilna.
Odpri galerijo
Kadar recept zahteva nastrgano limonino lupino, uporabimo limone iz ekološke pridelave. Če to ni mogoče, cele limone potopimo v vročo vodo in lupino dobro zdrgnemo s ščetko, da odstranimo zaščitni sloj, v katerem se skrivajo pesticidi. Limono z nastrgano lupino čim prej uporabimo, saj bo začela gniti hitreje kot nepoškodovana.
Limonov sorbet je kot nalašč za vroče dni, lahko ga pripravimo tudi vnaprej in nekaj časa hranimo v zamrzovalniku, tako kot sladoled. Pripravimo ga lahko iz katerega koli sadja, limonov pa je posebno osvežujoč.
Limonov sorbet je kot nalašč za vroče dni, lahko ga pripravimo tudi vnaprej in nekaj časa hranimo v zamrzovalniku, tako kot sladoled. Pripravimo ga lahko iz katerega koli sadja, limonov pa je posebno osvežujoč.
Za 4 osebe:
4 limone iz ekološke pridelave
150 g sladkorja
2 beljaka
0,5 dl vode
nastrgana limonina lupina
Limone prerežemo, ožamemo in lupine prihranimo. V lonec zlijemo vodo, dodamo sladkor in segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo naribano limonino lupino, premešamo in ohladimo. Primešamo sok, zlijemo v plastično posodo in postavimo v zamrzovalnik. Iz beljakov stepemo sneg. Zamrznjen limonov sok premešamo z vilicami, potem pa počasi primešamo sneg. Pretresemo v plastično posodo in ponovno zamrznemo. Postrežemo v polovičkah limon in okrasimo z lističi mete ali melise.
4 limone iz ekološke pridelave
150 g sladkorja
2 beljaka
0,5 dl vode
nastrgana limonina lupina
Limone prerežemo, ožamemo in lupine prihranimo. V lonec zlijemo vodo, dodamo sladkor in segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Dodamo naribano limonino lupino, premešamo in ohladimo. Primešamo sok, zlijemo v plastično posodo in postavimo v zamrzovalnik. Iz beljakov stepemo sneg. Zamrznjen limonov sok premešamo z vilicami, potem pa počasi primešamo sneg. Pretresemo v plastično posodo in ponovno zamrznemo. Postrežemo v polovičkah limon in okrasimo z lističi mete ali melise.