Recept: losos s koromačem
Če želimo koromač v omaki, že dušenemu dodamo smetano (za kuhanje) ali kislo smetano in jed na hitro prevremo, namesto z limonovim sokom ga lahko pokapljamo s kakovostnim domačim jabolčnim kisom.
Poleg soli lahko dodamo zelišča, vendar z njimi ne pretiravamo, da ne bodo preglasila nežnega koromačevega okusa. Če imamo jušno osnovo, jo namesto vode uporabimo za zalivanje jedi med dušenjem, v tem primeru tudi manj solimo.
Za 4 osebe:
4 lososovi zrezki
2 koromača
sol, zeleni poper v zrnju
1 limona
oljčno olje
3 stroki česna
1 dcl suhega belega vina
Koromač očistimo, obrežemo in narežemo na centimeter debele rezine, bodisi po dolgem, bodisi počez. V kozici segrejemo olje in nanj stresemo koromač. Česen olupimo in drobno sesekljamo ter dodamo koromaču. Premešamo. solimo, prilijemo vino in dušimo, da tekočina povre. Zalijemo z malo vode in dušimo do mehkega. Na koncu dodamo sok polovice limone in premešamo. Medtem v ponvi na vročem olju spečemo lososove fileje, ki jih rahlo solimo in začinimo z zelenim poprom v zrnju. Dušen koromač razdelimo na krožnike in nanj položimo lososove zrezke. Pokapljamo s preostalim sokom limone.