Recept: marelični cmoki
Testo za cmoke lahko pripravimo tudi zgolj iz moke, a ne bodo tako okusni kot iz krompirjevega. To nam bo res vzelo več časa in truda, a se bo slednji poplačal z izjemno okusno jedjo. Ker so marelice bolj kisle, damo vanje kocko sladkorja, preden jih zavijemo v testo.
Za 4 osebe:
1 kg manjših marelic
sladkor v kockah
800 g krompirja
125 g ostre moke
125 g gladke moke
2 jajci
sladkor za posip
1 skodelica drobtin
sol, cimet, olje
Krompir dobro operemo in celega skuhamo v slani vodi. Čim bolj vročega olupimo in naribamo. V skledi zmešamo moko in sol in potresemo po krompirju. Dodamo še jajca in z rokami zgnetemo v čim bolj gladko testo. Razvaljamo po pomokani delovni površini na pol centimetra debelo. Razrežemo na kvadratke, dovolj velike, da lahko vanje zavijemo marelice. Na vsakega damo po eno marelico, ki smo jo prej izkoščičili in vanjo dali kocko sladkorja. Testo zapognemo in oblikujemo krogle, cmoke. Dobro stisnemo, da ne bodo med kuhanjem razpadli. Kuhamo v slani vodi, cmoki so gotovi, ko priplavajo na površje. Drobtine svetlo prepražimo na olju in prelijemo po cmokih. Tik preden postrežemo, potresemo s sladkorjem in cimetom.
Skuhane zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu ali olju. Ko cmoke jemo, pazimo, da se ne opečemo, sadje ali marmelada, ki se kuhajo v njih, se namreč ohladita pozneje kot testo.