Recept: mehki sir na zelju
Z mehkim sirom obogatimo zelenjavne in mesne jedi, ki jih pripravimo v ponvi ali pečici. Če nam zmanjkuje idej, v posodo naložimo kuhan krompir ali listnato zelenjavo, na primer radič, pa tudi bučke ali jajčevce, vse obložimo s sirom in spečemo.
Če uporabimo mehki sir z rdečo mažo, zlasti kozji ali ovčji, ki ima bogat in izrazit okus, ne potrebujemo nobenih začimb, niti soli, saj bo sir poskrbel, da bo jed dovolj polna. Seveda lahko uporabimo tudi druge vrste, pomembno je, da se lepo raztopi in zmehča.
Za 4 osebe:
300 g mehkega sira z rdečo mažo
6–8 zeljnih listov
oljčno olje
Zeljne liste očistimo, odstranimo najdebelejše dele in operemo. Raztrgamo jih na tri ali štiri dele, naložimo v lonec in zalijemo z vodo. Solimo, zavremo in kuhamo nekaj minut, da se nekoliko zmehčajo. Poberemo jih iz vode in dobro posušimo. Liste naložimo v eni plasti v ponev, v kateri smo segreli olje. Sir narežemo na približno pol centimetra debele kose in jih razporedimo po zeljnih listih. Ponev pokrijemo in jed dušimo, dokler se sir ne zmehča in nekoliko razpusti. Postrežemo vroče.