Recept: mesna enolončnica
Enolončnice so idealna hrana za zimske dni, prijetno pogrejejo in nasitijo. Skoraj edino pravilo je, da ni pravil, saj kolikor toliko izurjenemu kuharju omogočajo tako rekoč neomejeno kombiniranje različnih živil. Osnova je zelenjava, gostoto dajejo stročnice, dodajamo lahko tudi meso. Narežemo ga na ne prevelike koščke in začinimo, vsaj solimo in popramo, ter na hitro popečemo na vročem olju, šele potem ga dušimo oziroma kuhamo naprej.
Za 4 osebe:
400 g svinjskega stegna
200 g slanine
2 čebuli
2 korenčka
2 krompirja
1 skodelica leče
2 do 3 žlice paradižnikove omake
lovor, timijan, sol, poper, olje, peteršilj
Meso narežemo na manjše koščke, stresemo v skledo ter solimo in popramo. Pokapljamo z oljčnim oljem, premešamo in pustimo stati pol ure. Medtem očistimo zelenjavo, krompir narežemo na manjše kocke, korenje na kolobarje, čebulo sesekljamo. V kozici segrejemo olje in nanj stresemo slanino. Popečemo in preložimo v drugo skledo. V isto olje stresemo meso, premešamo in počakamo, da izpusti tekočino. Dušimo, da tekočina povre in se meso zlato rjavo obarva. Potem dodamo lovor, timijan, čebulo, korenje, paradižnikovo omako in zalijemo z malo vode. Dodamo še krompir in lečo ter kuhamo, dokler meso ni kuhano. Dodamo slanino, nekaj krompirja pretlačimo, da se juha zgosti, zavremo in odstavimo. Potresemo s svežim peteršiljem.