Recept: milanska rižota
Milanska rižota je lahko topla predjed ali priloga, ponudimo jo tudi kot samostojno jed. Originalni recepti zahtevajo kuhanje riža v piščančji jušni osnovi, ne bo pa prehud greh, če namesto tega uporabimo zelenjavno osnovo ali kar vodo. V tem primeru rižoto nekoliko bolj začinimo.
Milanska rižota je posebna tudi po tem, da riž skuhamo res do mehkega, odlikujeta pa jo seveda posebna barva in okus, ki ju narekuje žafran.
Za 4 osebe:
1 skodelica okroglozrnatega riža
1 čebula
okoli 1 l piščančje jušne osnove
50 g masla
100 g naribanega parmezana
1 dcl belega suhega vina
sol, poper
1 ščep žafrana v nitkah
Čebulo olupimo in sesekljamo. Stresemo jo v kozico, v kateri smo segreli polovico masla, in jo svetlo prepražimo. Dodamo riž in med mešanjem pražimo, dokler ne postekleni. Rahlo solimo, prilijemo vino, premešamo in počakamo, da izpari, potem zalijemo z vročo piščančjo osnovo. Ko je riž skoraj kuhan, dodamo žafran, ki smo ga poprej namakali v vodi, in kuhamo, dokler se riž povsem ne zmehča. V jed rahlo vmešamo maslo in parmezan, popramo in po potrebi dosolimo. Premešamo, pustimo stati nekaj minut in postrežemo.