Recept: morje na krožniku – paelja
Paelja izvira iz Valencie, beseda pa pomeni ponev. Po naše bi ji rekli kar rižota, v kateri Španci rižu dodajajo meso, morske sadeže in celo klobase. Manjkati seveda ne sme zelenjava, obvezna sestavina je grah. Paeljo pripravimo na oljčnem olju, pomembna sestavina pa je žafran, ki jedi poleg okusa daje značilno rdečo barvo.
Sicer lahko sestavine izbiramo poljubno, med sabo mešamo različne vrste mesa, ne bojmo se morskim sadežem dodati klobase, pri zelenjavi pa tako in tako ni nobenih omejitev.
Za 4 osebe:
2 skodelici riža
1 skodelica oluščenega graha
1 kg morskih sadežev
1 rdeča paprika
1 čebula
od 3 do 4 stroki česna
1 paradižnik
oljčno olje, sol, poper, žafran
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Papriko in paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Morske sadeže skuhamo v slani vodi. V ponvi segrejemo olje in na njem zarumenimo čebulo. Dodamo drobno narezan olupljen paradižnik, dušimo, dokler se nekoliko ne zmehča, ter dodamo papriko, grah in riž. Zalijemo s tekočino, v kateri smo kuhali morske sadeže, solimo in popramo. Približno deset minut kuhamo na zmernem ognju. Dodamo morske sadeže, česen in ščepec ali dva žafrana v prahu. Premešamo in kuhamo, dokler se riž primerno ne zmehča.