ZA PRSTE OBLIZNIT
Recept: musaka z brokolijem
Musaka je priljubljena jed, ki jo lahko pripravimo v nešteto različicah, tudi brez mletega mesa.
Odpri galerijo
Brokoli je ena tistih vrtnin, ki jo lahko kupimo vse leto. Okusen in zdrav pa še dekorativen povrhu, če ne dovolimo, da bi se temno zeleni cvetovi razkuhali v mehko svetlo gmoto. Krompir je tako ali tako stalnica na naših jedilnikih, zato je pozimi, ko zelenjave ni na pretek, kombinacija obojega pravšnja izbira. Skupaj se znajdeta v kremni brokolijevi juhi, ko krompirja dodamo ravno toliko, da se juha nekoliko zgosti, tokratni recept pa ponuja glavno jed iz obeh priljubljenih sestavin. Musaka je enostavna za pripravo, le traja nekoliko dlje, peče se namreč približno eno uro. Če hočemo, da bo jed gotova nekoliko prej, krompir pred peko na hitro pokuhamo.
Za 4 osebe:
1 kg krompirja
1 brokoli
3 jajca
1 lonček kisle smetane
2 dl mleka
1 skodelica naribanega parmezana
sol in poper, olje
Krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Brokoli očistimo in narežemo na manjše koščke oziroma cvetove. Stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo zgolj nekaj minut. Brokoli mora ostati čvrst in temno zelen. Jajca, mleko in kislo smetano razžvrkljamo v gladko zmes, solimo in popramo. Pekač namastimo in nanj naložimo polovico krompirja. Prelijemo z razžvrkljanimi jajci in prek naložimo brokoli. Vmes naložimo preostali krompir, potresemo z naribanim sirom in polijemo z jajci. Pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.
1 kg krompirja
1 brokoli
3 jajca
1 lonček kisle smetane
2 dl mleka
1 skodelica naribanega parmezana
sol in poper, olje
Krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Brokoli očistimo in narežemo na manjše koščke oziroma cvetove. Stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo zgolj nekaj minut. Brokoli mora ostati čvrst in temno zelen. Jajca, mleko in kislo smetano razžvrkljamo v gladko zmes, solimo in popramo. Pekač namastimo in nanj naložimo polovico krompirja. Prelijemo z razžvrkljanimi jajci in prek naložimo brokoli. Vmes naložimo preostali krompir, potresemo z naribanim sirom in polijemo z jajci. Pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.