Recept: nadevan sladki krompir
Iz sladkega krompirja pripravimo raznolike jedi, dodajamo ga gostim enolončnicam ali kremnim juham, zmečkamo ga v pire in ga ponudimo kot prilogo k mesu, zelenjavi ali s solato. Imeniten je pečen, bodisi v pečici bodisi v ponvi.
Za 4 osebe:
4 srednje veliki sladki krompirji
1 manjši brokoli
nekaj listov svežega rdečega zelja
šopek svežih kalčkov
sol, poper
1 lonček smetane za kuhanje
Krompir temeljito operemo, po potrebi oščetkamo in odrežemo poškodovane dele. Posušimo, nekajkrat prebodemo z vilicami in položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo na 200 stopinj slabo uro. Medtem očistimo in operemo zelje in brokoli. Zelje narežemo na tanke lističe, brokoli narežemo na koščke in ga na hitro prevremo v slani vodi ter odcedimo. V skledi mu dodamo narezano zelje, solimo in popramo ter previdno zmešamo. Pečen krompir prerežemo po dolgem in ga rahlo razpremo. Nadevamo z zeljem in brokolijem, prelijemo s smetano, ki smo jo na hitro prevreli, in okrasimo s kalčki.
Če imamo čas, pečemo celega, sicer ga narežemo na manjše kose. Posebno zanimiv je čips iz sladkega krompirja, saj ima prav poseben, sladkast okus, tako da ga lahko hrustamo tudi s sladkimi prigrizki, na primer s suhim sadjem.