Recept: nadevani datlji
Datlje običajno uživamo same ali v družbi oreškov in drugega sadja, lahko pa iz njih pripravimo izjemno okusne prigrizke. Zelo dobro se ujamejo z okusom sira. Datlje napolnimo s slanim ali sladkim nadevom, na primer z navadno skuto, maskarponejem ali drugim mehkim sirom.
Primešamo lahko še različne oreške, recimo mandlje, orehe, pistacije. Nadevamo lahko polovičke ali cele datlje, tako da jih le nekoliko razpremo. Grižljaje lahko popečemo v ponvi ali pečici ali jih pustimo presne in ponudimo dobro ohlajene. Ponudimo kot predjed ali prilogo, s solato ali svežim sadjem.
Za 4 osebe:
20 datljev
10 rezin dimljene slanine
100 g gorgonzole
olje
Datlje vzdolžno zarežemo in odstranimo koščico, da dobimo čolniček. Sir narežemo na koščke in nadevamo v datlje. Napolnjene s prsti stisnemo skupaj. Slanino prerežemo, če so rezine široke, po dolgem, sicer počez. Tesno ovijemo okoli polnjenih datljev in pritrdimo z zobotrebcem. V ponvi segrejemo malo olja in vanjo položimo datljeve zavitke. Pečemo in vmes obračamo, tako dolgo, da se slanina hrustljavo zapeče z vseh strani, sir pa nekoliko stopi.