OKUSNO
Recept: naj zadiši po cimetu
Ker je obvezna oprema decembrskih praznikov, smo pripravili štiri preverjene in res preproste recepte.
Odpri galerijo
Je sploh kaj lepšega, ko iz kuhinje na hladen decembrski dan zadiši po sladkih cimetovih dobrotah? Ker se nam zdi, da je odgovor na to vprašanje jasen, smo za vas pripravili krasne predloge.
Pazili smo, da so recepti preprosti in preverjeni. Priprava ne zahteva posebnega kuharskega znanja, vsak od predlogov pa na svoj način poudarja opojni vonj in okus cimeta.
V redakciji Okusov smo v teh dneh preizkusili vse štiri recepte in kar ne moremo se odločiti, kateri je zmagovalni.
Pazili smo, da so recepti preprosti in preverjeni. Priprava ne zahteva posebnega kuharskega znanja, vsak od predlogov pa na svoj način poudarja opojni vonj in okus cimeta.
V redakciji Okusov smo v teh dneh preizkusili vse štiri recepte in kar ne moremo se odločiti, kateri je zmagovalni.
Cimetovi polžki
Potrebujemo:
1 zavitek že razvaljanega listnatega testa
3 ali 4 žlice rjavega sladkorja
1 žlico mletega cimeta
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija.
Testo razvijemo in na vso površino enakomerno razporedimo sladkor. Povrhu enakomerno posujemo cimet.
Daljšo stranico kot potico zavijemo do sredine, enako naredimo z nasprotno.
Razrežemo na pol centimetra debele rezine in jih v centimetrskih razmikih polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Polžke s prsti previdno potlačimo ali raztegnemo, da so približno podobnih oblik in enakomerno debeli.
Pečemo 15 minut oziroma toliko časa, da se lepo zlato rjavo obarvajo. Ohladimo na rešetki. Uživamo.
Potrebujemo:
1 zavitek že razvaljanega listnatega testa
3 ali 4 žlice rjavega sladkorja
1 žlico mletega cimeta
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija.
Testo razvijemo in na vso površino enakomerno razporedimo sladkor. Povrhu enakomerno posujemo cimet.
Daljšo stranico kot potico zavijemo do sredine, enako naredimo z nasprotno.
Razrežemo na pol centimetra debele rezine in jih v centimetrskih razmikih polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Polžke s prsti previdno potlačimo ali raztegnemo, da so približno podobnih oblik in enakomerno debeli.
Pečemo 15 minut oziroma toliko časa, da se lepo zlato rjavo obarvajo. Ohladimo na rešetki. Uživamo.
Kremasti mlečni riž s cimetom
Za 4 osebe:
0,7–0,8 dl mleka
200 g riža (za rižote in sladice)
1 vaniljev sladkor
1 cimetova palčka
košček masla
ščepec soli
In še:
malo cimeta v prahu
V lonec vlijemo 0,5 l mleka in zavremo. Dodamo vaniljev sladkor, cimetovo palčko in sol. Pomešamo, dodamo riž. Pozor: za to jed potrebujemo riž, namenjen rižotam oziroma sladicam (sant' andrea ali podoben)!
Zmešamo in takoj zatem zmanjšamo ogenj – naj le malo vre. Kuhamo 15 minut, vmes pridno mešamo.
Potem ugasnemo ploščo in v mlečni riž vmešamo košček masla. Lonec pokrijemo in ga pustimo na ugasnjeni plošči še približno pol ure.
Riž tudi med ohlajanjem nekajkrat premešamo. V naslednje pol ure bo popil precej tekočine – če se nam zdi, da je zmes pregosta, med ohlajanjem dvakrat ali trikrat vmešamo dodatni deciliter mleka. Z dodajanjem mleka poskrbimo za krasno kremasto strukturo naše jedi. Delamo po občutku.
Še mlačnega razporedimo na krožnike ali v skodelice. Povrhu naribamo malo čokolade in posujemo s cimetom v prahu. Tako pripravljen kremasti mlečni riž je kot nalašč za decembrski zajtrk!
Če nam ga kaj ostane, ga shranimo v hladilnik – ko ga bomo naslednji dan segreli, dodamo malo mleka, da znova dobimo fino kremasto strukturo.
Za 4 osebe:
0,7–0,8 dl mleka
200 g riža (za rižote in sladice)
1 vaniljev sladkor
1 cimetova palčka
košček masla
ščepec soli
In še:
malo cimeta v prahu
V lonec vlijemo 0,5 l mleka in zavremo. Dodamo vaniljev sladkor, cimetovo palčko in sol. Pomešamo, dodamo riž. Pozor: za to jed potrebujemo riž, namenjen rižotam oziroma sladicam (sant' andrea ali podoben)!
Zmešamo in takoj zatem zmanjšamo ogenj – naj le malo vre. Kuhamo 15 minut, vmes pridno mešamo.
Potem ugasnemo ploščo in v mlečni riž vmešamo košček masla. Lonec pokrijemo in ga pustimo na ugasnjeni plošči še približno pol ure.
Riž tudi med ohlajanjem nekajkrat premešamo. V naslednje pol ure bo popil precej tekočine – če se nam zdi, da je zmes pregosta, med ohlajanjem dvakrat ali trikrat vmešamo dodatni deciliter mleka. Z dodajanjem mleka poskrbimo za krasno kremasto strukturo naše jedi. Delamo po občutku.
Še mlačnega razporedimo na krožnike ali v skodelice. Povrhu naribamo malo čokolade in posujemo s cimetom v prahu. Tako pripravljen kremasti mlečni riž je kot nalašč za decembrski zajtrk!
Če nam ga kaj ostane, ga shranimo v hladilnik – ko ga bomo naslednji dan segreli, dodamo malo mleka, da znova dobimo fino kremasto strukturo.
Cimetove potičke Za približno 20 kosov:
Testo:
500 g moke
2,5 dl mleka
1 jajce
žlica sladkorja
žlica masla
20 g kvasa
sol
Nadev:
200 g mletih lešnikov
80 g sladkorja
1 žlica čokolade v prahu
1 dl vročega mleka
poravnana žlica mletega cimeta
Mleko segrejemo do mlačnega in vanj razdrobimo kvas, dodamo žlico moke in sladkorja. Premešamo in pustimo 15 minut, da se kvas prebudi.
V skledo natehtamo moko, ob rob dodamo sol. V sredino moke naredimo luknjico, vanjo ubijemo jajce in med mešanjem postopoma dodajamo kvasec. Na koncu dodamo maslo, ogreto na sobno temperaturo, in vse sestavine dobro ugnetemo v gladko testo. Oblikujemo v kepo, jo rahlo pomokamo, postavimo v dovolj veliko posodo, pokrijemo s krpo ali pokrovom in pustimo, da dobre pol ure vzhaja na sobni temperaturi.
Ko testo vzhaja, pripravimo nadev: v mleko vmešamo sladkor, mlete lešnike in cimet ter pustimo, da se zmes prepoji.
Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na narahlo pomokani površini. Razvaljamo v daljši in ožji pravokotnik (dolg približno 60 in širok 20 cm).
Vsakega s polovico nadeva na tanko, od roba do roba, premažemo z mlačnim nadevom.
Zavijemo v štrukelj, podobno kot potico, potem razrežemo na manjše kose.
Naše potičke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in povrhu na tanko premažemo z mlekom. Pustimo, da še enkrat vzhajajo – tokrat bo dovolj 20 minut.
Približno 20 minut jih pečemo v pečici, segreti na 170 stopinj Celzija.
Namig: takšne potičke so najboljše, ko so še mlačne.
Testo:
500 g moke
2,5 dl mleka
1 jajce
žlica sladkorja
žlica masla
20 g kvasa
sol
Nadev:
200 g mletih lešnikov
80 g sladkorja
1 žlica čokolade v prahu
1 dl vročega mleka
poravnana žlica mletega cimeta
Mleko segrejemo do mlačnega in vanj razdrobimo kvas, dodamo žlico moke in sladkorja. Premešamo in pustimo 15 minut, da se kvas prebudi.
V skledo natehtamo moko, ob rob dodamo sol. V sredino moke naredimo luknjico, vanjo ubijemo jajce in med mešanjem postopoma dodajamo kvasec. Na koncu dodamo maslo, ogreto na sobno temperaturo, in vse sestavine dobro ugnetemo v gladko testo. Oblikujemo v kepo, jo rahlo pomokamo, postavimo v dovolj veliko posodo, pokrijemo s krpo ali pokrovom in pustimo, da dobre pol ure vzhaja na sobni temperaturi.
Ko testo vzhaja, pripravimo nadev: v mleko vmešamo sladkor, mlete lešnike in cimet ter pustimo, da se zmes prepoji.
Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo na narahlo pomokani površini. Razvaljamo v daljši in ožji pravokotnik (dolg približno 60 in širok 20 cm).
Vsakega s polovico nadeva na tanko, od roba do roba, premažemo z mlačnim nadevom.
Zavijemo v štrukelj, podobno kot potico, potem razrežemo na manjše kose.
Naše potičke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in povrhu na tanko premažemo z mlekom. Pustimo, da še enkrat vzhajajo – tokrat bo dovolj 20 minut.
Približno 20 minut jih pečemo v pečici, segreti na 170 stopinj Celzija.
Namig: takšne potičke so najboljše, ko so še mlačne.
Cimetovi piškoti z marmelado
Potrebujemo:
200 g mletih orehov
140 g masla
140 g sladkorja v prahu
100 g moke
2 rumenjaka
poravnana žlica cimeta v prahu
In še:
nekaj žlic bolj čvrste marmelade (brusnična ali ribezova sta odlična izbira)
Suhe sestavine zmešamo in dodamo na kockice razrezano hladno maslo. Med prsti ga razdrobimo, da dobimo peskasto obliko. Dodamo rumenjaka in na hitro zamesimo gladko testo.
Testo razdelimo na dva dela in ju oblikujemo v valja, premera 5 cm. Vsak valj posebej zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za dve uri.
Iz spočitega testa narežemo centimeter debele rezine in jih oblikujemo v kroglice. Polagamo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Kroglice malo sploščimo in z ročajem kuhalnice na sredino vsake naredimo vdolbinicoter jo napolnimo z marmelado.
Piškote 10 ali 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.
Ohladimo. Ko so čisto hladni, jih previdno preložimo v škatlo.
Dobro zaprto hranimo na sobni temperaturi ali malo hladnejšem hodniku. Posteržemo, ko se nam decembra obeta obisk!
Potrebujemo:
200 g mletih orehov
140 g masla
140 g sladkorja v prahu
100 g moke
2 rumenjaka
poravnana žlica cimeta v prahu
In še:
nekaj žlic bolj čvrste marmelade (brusnična ali ribezova sta odlična izbira)
Suhe sestavine zmešamo in dodamo na kockice razrezano hladno maslo. Med prsti ga razdrobimo, da dobimo peskasto obliko. Dodamo rumenjaka in na hitro zamesimo gladko testo.
Testo razdelimo na dva dela in ju oblikujemo v valja, premera 5 cm. Vsak valj posebej zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za dve uri.
Iz spočitega testa narežemo centimeter debele rezine in jih oblikujemo v kroglice. Polagamo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Kroglice malo sploščimo in z ročajem kuhalnice na sredino vsake naredimo vdolbinicoter jo napolnimo z marmelado.
Piškote 10 ali 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.
Ohladimo. Ko so čisto hladni, jih previdno preložimo v škatlo.
Dobro zaprto hranimo na sobni temperaturi ali malo hladnejšem hodniku. Posteržemo, ko se nam decembra obeta obisk!