Recept: namaz iz jajčevcev
Namaz iz jajčevcev bo navdušil ljubitelje posebnih okusov. Pripravimo ga v številnih različicah, lahko tudi zelo pikantnega, če mu dodamo malo čilija. Lahko ga obogatimo z žlico ali dvema kisle smetane, če želimo, da bo bolj redek, pa namesto smetane vmešamo grški jogurt.
Za 4 osebe:
2 velika jajčevca
3 stroki česna
1 rdeča paprika
1 šalotka
sveži komarček, sol, oljčno olje
Jajčevce operemo, odrežemo vrhnji del in narežemo na kolobarje. Naložimo jih v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, pokapljamo z oljčnim oljem in rahlo solimo. Pečemo na 190 stopinj približno 20 minut. Medtem olupimo šalotko in česen ter očistimo papriko. Vse nasekljamo in stresemo v ponev, v kateri smo segreli žlico olja. Premešamo in pražimo, da zelenjava nekoliko oveni, odstavimo. Stresemo v blender, dodamo pečene jajčevce ter sesekljani komarček in zmeljemo v gladek namaz. Po potrebi dosolimo, dodamo še malo olja, da bo namaz bolj mazav.
Tudi z začimbami in zelišči smo lahko bolj pogumni, čeprav ni treba pretiravati, ker imajo jajčevci izjemno bogat in poln okus. Namaz lahko pripravimo dan ali dva vnaprej, v hladilniku ga hranimo v zaprti posodi. Okusen je tudi topel, poskusimo ga dodati k testeninam.