Recept: namaz iz pečenih jajčevcev
Lepo se izrazi njihov rahlo pikantni okus, ki ga lahko še okrepimo s čilijem ali feferonom.
Odpri galerijo
Jajčevce običajno pripravljamo v toplih jedeh, popečene na žaru, ocvrte, v omaki, pa tudi v pečici. Lahko so osnova za musako, imenitni so gratinirani ali nadevani z zelenjavnim ali mesnim nadevom in pečeni v pečici. Zelo dobri so tudi hladni, v številnih različicah.
Na žaru popečene pokapljamo z oljčnim oljem, začinimo s česnom in dodamo k solati ali postrežemo kot samostojno hladno prilogo. Lahko jih pretlačimo ali zmeljemo v namaz, ki ga postrežemo s kruhki, kombinacija bo posebno okusna, če kruhke hrustljavo popečemo.
Na žaru popečene pokapljamo z oljčnim oljem, začinimo s česnom in dodamo k solati ali postrežemo kot samostojno hladno prilogo. Lahko jih pretlačimo ali zmeljemo v namaz, ki ga postrežemo s kruhki, kombinacija bo posebno okusna, če kruhke hrustljavo popečemo.
Za 4 osebe:
2–3 jajčevci
1 majhen paradižnik
1 feferon ali malo čilija
koriander, bazilika
sol, poper, oljčno olje
Jajčevce in paradižnik operemo in osušimo ter z zobotrebcem na nekaj mestih preluknjamo. Položimo na pekač in damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj. Pečemo skoraj uro. Ohladimo, razpolovimo, odstranimo kožo, meso pa pretlačimo z vilicami. V ponvi segrejemo olje in mu dodamo nasekljan feferon ali ščepec čilija. Dodamo pečeno meso jajčevca in paradižnika, potresemo s sesekljanim koriandrom, solimo in popramo ter dobro premešamo in pretlačimo. Ohladimo in postrežemo kot namaz. Lahko spravimo v zaprte posode in hranimo v hladilniku več dni.
2–3 jajčevci
1 majhen paradižnik
1 feferon ali malo čilija
koriander, bazilika
sol, poper, oljčno olje
Jajčevce in paradižnik operemo in osušimo ter z zobotrebcem na nekaj mestih preluknjamo. Položimo na pekač in damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj. Pečemo skoraj uro. Ohladimo, razpolovimo, odstranimo kožo, meso pa pretlačimo z vilicami. V ponvi segrejemo olje in mu dodamo nasekljan feferon ali ščepec čilija. Dodamo pečeno meso jajčevca in paradižnika, potresemo s sesekljanim koriandrom, solimo in popramo ter dobro premešamo in pretlačimo. Ohladimo in postrežemo kot namaz. Lahko spravimo v zaprte posode in hranimo v hladilniku več dni.