Recept: namaz iz rdeče pese
Rdeča pesa je pogosta gostja zimskih jedilnikov, uživamo jo predvsem kuhano v solati, a jo lahko pripravimo tudi na druge načine, na primer kot imeniten namaz. S tem si lahko damo malo ali veliko opravka. Najbolj preprosto jo je skuhati ali speči in zmleti s poljubnimi dodatki.
Za 4 osebe:
4 rdeče pese
2 skodelici kuhane čičerike
2 stroka česna
2 žlici tahinija
sezamovo seme
1 limona
kumina, sol, poper, oljčno olje, žajbelj
pest svež rukole
Rdečo peso zavijemo v folijo in pečemo v pečici pri 160 stopinjah približno dve uri. Lahko pa jo olupimo, narežemo na kocke in popečemo v ponvi, tako bo hitreje pripravljena. V mešalnik stresemo olupljeno in narezano peso ter čičeriko, dodamo tahini pasto iz sezamovih semen, kumino, česen, limonov sok in žajbelj. Solimo, popramo in polijemo z oljem. V mešalniku mešamo nekaj minut, da dobimo gosto, mazljivo maso. Postrežemo dobro ohlajeno s črnim kruhom in svežo rukolo.
Uporabna je tudi v zdravilne namene, predvsem presna, priporočajo jo za krepitev organizma, prečisti kri, upočasnjuje staranje, čisti in razstruplja jetra, ledvice ter sečni mehur, učinkovala naj bi celo na tumorje.