Recept: narastek s skuto in sadjem
Eden od načinov, kako pri kuhanju uporabimo sestavine, ki nam ostajajo ali pa smo jih morda kupili preveč, je poseganje po navdihu recikliranja.
500 g suhega starega kruha, 150 g masla, 150 g sladkorja, 3 jajca, 500 g skute, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 5 dcl mleka, 5 jabolk, 1 lonček kisle smetane, cimet
Jabolka olupimo, naribamo in potresemo s cimetom. Star kruh narežemo na kocke in prelijemo s toplim mlekom. Najprej penasto umešamo maslo, sladkor in rumenjake, nato dodamo skuto, kislo smetano in vaniljev sladkor ter navlažen kruh. Primešamo naribana jabolka in na koncu previdno še sneg beljakov. Maso damo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač pokrijemo s folijo in pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Nato previdno odstranimo folijo in pečemo še toliko časa, da se po vrhu lepo zlato zapeče. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Ta recept so na pobudo Lidla Slovenija pripravili otroci iz Vrtca Slovenske Konjice. V kruhov narastek so vključili skuto in jabolka ter zraven zapisali, da boste s to jedjo »pred odlagališčem obvarovali tako jabolka kot star kruh«.