Recept: obara
Kozliča v obari pripravimo z zelenjavo, ki je v tem času na voljo še iz zimskih zalog. Obvezna sta korenje in rumena koleraba, dodamo lahko zelje, krompir, repo, tudi stročnice, zlasti grah ali fižol, bi lepo dopolnile okus jedi. Ker je našteta zelenjava, zlasti koleraba, izrazitega okusa, jed ne potrebuje obilice začimb, če želimo pikantno obaro, pa dodajmo malo čilija ali izdatneje popramo.
Za 4 osebe:
800 g kozličjega mesa (rebra ali vrat)
1 por
1 velika koleraba
4 večji korenčki
1/4 manjše glave zelja
sol, olje
mešanica zelišč za juho, kumina
Zelenjavo očistimo in operemo ter narežemo na večje kose. Meso razrežemo na večje kose. V večji kozici segrejemo olje in meso popečemo z vseh strani, da dobi rjavo barvo. Dolijemo pol kozarca vode in zmanjšamo temperaturo. Solimo in premešamo. Na meso stresemo narezano zelenjavo, potresemo s kumino in zeliščno mešanico in pokrijemo. Dušimo slabih deset minut, zalijemo z vodo do polovice jedi in premešamo. Na majhnem ognju kuhamo slabo uro oziroma dokler se meso ne zmehča. Vmes nekajkrat previdno premešamo.
Obaro lahko naredimo precej redko, skoraj kot juho, ali pa bolj gosto, kot v našem receptu, tako da bo zelenjava prevzela vlogo priloge k mesu.