Recept: omaka iz pečenih jabolk
Simon Malc, profesor praktičnega pouka na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica, takole zapiše dva medena predloga, ki se odlično podata k šmornu: »Prva omaka: jabolka nadevamo z orehi in medom, popečemo v pečici. Nato jih v blenderju zmeljemo, da bo nastala omaka.
Za 4 osebe:
2 srednje veliki jabolki
8–10 žlic mletih orehov
2 žlici medu
malce jabolčnega soka
ščep cimeta (po želji)
Jabolki olupimo in jima, še celima, odstranimo peščišči. Postavimo ju v pekač. V vdolbinice dodamo nadev, ki ga pripravimo tako, da zmešamo orehe, med in malo cimeta. Da dobimo pravo gostoto, dodamo malce jabolčnega soka. Nadevana jabolka pečemo približno 30 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Nato ju zmeljemo v blenderju (ali pretlačimo s paličnim mešalnikom). Tako pripravljeno omako postrežemo k šmornu.
Druga omaka: na polovičke narezano grozdje na stopljenem sladkorju in maslu podušimo, po potrebi dolijemo jabolčni sok in sladko smetano, flambiramo z vinjakom. Šmorn in omako dopolnimo z medom.«