Recept: Orada z rožmarinom
Kaj bi se pri kuhanju zapletali, če lahko z majhnim dodatkom naredimo veliko spremembo? Ta mali dodatek je pri peki morskih rib na žaru zagotovo rožmarin. In, kar je najlepše, njegova uporaba je tako preprosta, da bolj ne bi mogla biti. Ko se ribe – orade, brancini in njim podobni – pečejo, jim na žaru pritaknemo vejico svežega rožmarina.
Za 4 osebe:
4 orade
1 vejica rožmarina
sol
Orade očistimo. Solimo jih v notranjosti (v trebuh). Zunaj jih osušimo, obrišemo s papirnato brisačko, da se ne primejo na mrežo. Lahko jih tudi nekajkrat plitvo zarežemo – to priporočamo, če so ribe večje. Orade z obeh strani popečemo na rešetkah. Med peko nanje položimo vejico rožmarina, ki bo poskrbela za nežen okus.
Lepo, blago bo zadišalo po tej sredozemski začimbi, prav takšen, rahlo odišavljen z rožmarinom, bo tudi okus ribjega mesa. Če se boste na naslednjem morskem ribjem pikniku spomnili in dodali vejico rožmarina, boste zagotovo še za kanček bolj očarali goste.