Recept: palačinke z jagodami
Svež okus jagod se prileže k palačinkam, ki jih strežemo v toplih dneh. Marmelado namažemo na tanko, nadev lahko pripravimo tudi iz kreme iz sira in jogurta ali skute, jagode pa lahko narežemo ali zmečkamo in jih zmešamo v nadev.
Za 4 osebe:
100 g moke
2 jajci
2 dcl mleka
cca 1 dcl mineralne vode
olje, sol
150 g mascarponeja
3 žlice grškega jogurta
250 g svežih jagod
sladkor v prahu
1 žlica sladkorja
lističi sveže mete
Iz moke, jajc, mleka, mineralne vode in soli zmešamo testo za palačinke. Medtem ko počiva, pripravimo nadev. V skledo stresemo mascarpone, jogurt in sladkor in z mešalnikom zmeljemo v gladko kremo. Jagode očistimo, operemo in posušimo. Nekaj jih pustimo za okras, preostale narežemo na koščke. Spečemo palačinke, jih namažemo s kremo, potresemo s koščki jagod in zvijemo. Na krožniku potresemo s sladkorjem v prahu, okrasimo z jagodami in lističi mete.
Pazimo le, da jih ne bo preveč, da ne bo zaradi tega krema preredka. Če so jagode zelo sladke, jih ni treba še dodatno sladkati; namesto sladkorja lahko uporabimo med.