Recept: panakota z jagodičjem
Panakota je imenitna mlečna sladica, večinoma iz smetane, to pa lahko delno ali povsem nadomestimo tudi z jogurtom in okus dopolnimo z različnim sadjem, čokolado ali sirupom. Podobno, a brez kuhanja pripravimo rahlo skutno kremo, ki jo prav tako postrežemo s svežim ali kuhanim sadjem, sirupom ali stopljeno čokolado.
Za 4 osebe:
0,5 kg jagodičevja
0,5 l sladke smetane
3 žlice sladkorja
5 lističev želatine
1 vaniljev sladkor
1 limona
Smetano zlijemo v kozico, dodamo dve žlici sladkorja in vaniljev sladkor ter med mešanjem počasi segrevamo. Medtem po navodilih namočimo želatino in počakamo, da nabrekne. Kozico s smetano odstavimo in dodamo polovico želatine, mešamo, dokler se povsem ne raztopi. Zlijemo v skodelice in postavimo v hladilnik. Sadje stresemo v lonec, potresemo z žlico sladkorja, po potrebi dodamo nekaj žlic vode. Počasi segrevamo, in ko zavre, med mešanjem kuhamo nekaj minut. Medtem ko se hladi, damo v kozico ožeto želatino, dolijemo limonov sok in rahlo segrejemo, toliko, da se raztopi. Nadevamo v kozarce s panakoto in dobro ohladimo.
V obeh primerih gre za sijajno sladico, ki jo lahko naredimo še bolj privlačno za oko, in sicer tako, da kremo v steklene kozarčke nalagamo izmenično s sadjem.