Recept: pečen sladki krompir
Sladki krompir lahko pečemo narezan na kose ali na polovice; v tem primeru ga ne lupimo, ampak pustimo v lupini kot v skodelici.
Odpri galerijo
Sladki krompir lahko pečemo v kosih ali celega, pečen bo v približno eni uri. Pred peko ga pokapljamo z oljem, najbolje oljčnim. Ne potrebuje veliko začimb, morda le ščepec soli in sveža zelišča. Če želimo bolj pikantno jed, ga rahlo popramo in začinimo s strtim česnom.
Lahko ga premažemo s slanino, maslom ali nadevamo s skuto. Pečemo ga na visoki temperaturi, najmanj 200 stopinj, lahko pa ga tudi kuhamo kot navaden krompir. Okusen bo v gosti kremni juhi, ki spominja na bučno, pa v različnih omakah in prikuhah. Pečen se zelo dobro ujame z drugo zelenjavo, na primer s korenjem, bučami, kolerabo in drugimi korenovkami ali gomoljnicami.
Lahko ga premažemo s slanino, maslom ali nadevamo s skuto. Pečemo ga na visoki temperaturi, najmanj 200 stopinj, lahko pa ga tudi kuhamo kot navaden krompir. Okusen bo v gosti kremni juhi, ki spominja na bučno, pa v različnih omakah in prikuhah. Pečen se zelo dobro ujame z drugo zelenjavo, na primer s korenjem, bučami, kolerabo in drugimi korenovkami ali gomoljnicami.
Za 4 osebe:
2 večja sladka krompirja
1 čebula
2 stroka česna
1 lonček rikote
sol, poper, oljčno olje
sveži peteršilj
Gomolje sladkega krompirja dobro operemo, po potrebi oščetkamo in osušimo. Prerežemo po dolgem in naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapljamo z oljem in pečemo v pečici približno pol ure na temperaturi 200 stopinj. Medtem olupimo čebulo in česen, čebulo narežemo na tanke rezine, česen drobno sesekljamo. Rikoto solimo in popramo, dodamo česen in gladko zmešamo. Krompir vzamemo iz pečice, namažemo z rikoto in obložimo s čebulo. Pečemo še približno dvajset minut. Ko je pečen, potresemo s sesekljanim peteršiljem in še vroče postrežemo.
2 večja sladka krompirja
1 čebula
2 stroka česna
1 lonček rikote
sol, poper, oljčno olje
sveži peteršilj
Gomolje sladkega krompirja dobro operemo, po potrebi oščetkamo in osušimo. Prerežemo po dolgem in naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapljamo z oljem in pečemo v pečici približno pol ure na temperaturi 200 stopinj. Medtem olupimo čebulo in česen, čebulo narežemo na tanke rezine, česen drobno sesekljamo. Rikoto solimo in popramo, dodamo česen in gladko zmešamo. Krompir vzamemo iz pečice, namažemo z rikoto in obložimo s čebulo. Pečemo še približno dvajset minut. Ko je pečen, potresemo s sesekljanim peteršiljem in še vroče postrežemo.