Recept: pečena svinjska rebra
Pečena rebra so odlična izbira za nedeljsko kosilo. K mesu se odlično poda sezonska zelenjava, ki jo spečemo kar v istem pekaču. Ker rebra med pečenjem izločijo veliko maščobe, pazimo, da ne bo zelenjava premastna.
Za 4 osebe:
2 kg svinjskih reber
5 strokov česna
lovor, kumina, timijan
sol, poper, olje
Česen olupimo in narežemo na 2–3 mm tanke lističe. Meso temeljito natremo s soljo in oljem; če ima kožo, jo zarežemo v obliki malih kvadratov. Pod vrhnjo plast vzdolžno naredimo zareze, v katere zatlačimo lističe česna in koščke lovorovega lista. Z obeh strani popramo in potresemo s kumino in timijanom ter položimo v pekač. Po potrebi pokapljamo z oljem in pokrijemo s pokrovom oziroma alufolijo. Postavimo v hladilnik in pustimo stati nekaj ur, najbolje čez noč. Vsaj eno uro pred pečenjem meso postavimo na sobno temperaturo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pečemo približno dve uri, odvisno od debeline mesa. Vmes zalivamo s sokom, ki se nabira na dnu posode.
Po potrebi maščobo sproti odlivamo in je pustimo le toliko, da se meso lepo peče in da jed ne bo presuha. Seveda pa lahko zelenjavno prilogo pripravimo posebej.