Recept: pečene ribe
Če smo v zadregi, kako pripraviti ribe v pečici, poskusimo s peko v aluminijasti foliji. Tako se zagotovo ne bodo izsušile, vendar pazimo, da jih ne skuhamo. Zato folijo na koncu odpremo, da se bodo ribe zapekle. Prav tako lahko v alu foliji pečemo druga živila, na primer krompir. Ta način je pripraven tudi za peko na žaru, če uporabljamo žar na oglje, a ne maramo vonja in okusa po dimu.
Folija dobro prevaja toploto, zato so jedi v njej prej pečene oziroma kuhane, dobro ohranijo tudi okus. Hrane zato ni treba dodatno soliti, dodamo le preostale poljubne začimbe. Za pripravo potrebujemo manj maščobe. Po drugi strani moramo vedeti, da folija izloča aluminij, ki je za organizem škodljiv.
Za 4 osebe:
4 srednje velike postrvi ali druge ribež
4 stroki česna
olive
oljčno olje
limona
timijan, rožmarin
Ribe očistimo in osušimo s papirnato brisačo. Česen olupimo in stremo ter z njim natremo notranjost rib. V ribe vstavimo rezine limone, nekaj oliv ter vejico rožmarina in timijana. Položimo vsako na svoj kos folije, ki smo jo premazali z oljem. Folijo zavijemo ter damo ribe v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Nekaj minut pred koncem folijo razpremo, da se ribe zapečejo. Postrežemo s krompirjem v kosih in tržaško omako ali kuhano blitvo.