OKUSNO
Recept: pesina juha
Rdeča pesa je najbolj znana v solati, odlična je tudi pečena, v obliki namaza, pozimi pogreje kremna juha.
Odpri galerijo
Juho iz pese največkrat zmeljemo s paličnim mešalnikom in obogatimo s smetano, kislo ali za kuhanje. Pozimi se najbolj prileže topla kremna juha, poleti pa jo lahko pripravimo tudi hladno, celo presno, takšna je še najbolj zdrava, saj je bogata z minerali in vitamini. Rdečo peso seveda lahko dodajamo najrazličnejšim enolončnicam, zelenjavnim in mesnim, bodisi narezano na kocke bodisi naribano.
Poleg svojevrstnega okusa bo jedem dala značilno rubinasto barvo. Seveda jo lahko pripravimo tudi v solati, ki je tudi najbolj znana. Zaradi zelo specifičnega okusa, nekateri pravijo, da diši po zemlji, ne potrebuje veliko začimb, obvezno ji dodajamo kumino.
Poleg svojevrstnega okusa bo jedem dala značilno rubinasto barvo. Seveda jo lahko pripravimo tudi v solati, ki je tudi najbolj znana. Zaradi zelo specifičnega okusa, nekateri pravijo, da diši po zemlji, ne potrebuje veliko začimb, obvezno ji dodajamo kumino.
Za 4 osebe:
2 rdeči pesi
1 skodelica narezanega svežega zelja
2 korenčka
2 krompirja
1 mala konzerva fižola
1 čebula
3 stroki česna
kumina
sol, poper, olje, peteršilj
Zelenjavo olupimo, korenje narežemo na kolobarje, krompir na kocke, peso grobo naribamo. Čebulo in česen sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo krompir, zelje in korenje, dušimo nekaj minut in zalijemo z vodo. Dodamo rdečo peso in zavremo. Solimo in popramo ter začinimo s kumino. Kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo fižol, prevremo in potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. Zraven ponudimo črni kruh in po želji kislo smetano.
2 rdeči pesi
1 skodelica narezanega svežega zelja
2 korenčka
2 krompirja
1 mala konzerva fižola
1 čebula
3 stroki česna
kumina
sol, poper, olje, peteršilj
Zelenjavo olupimo, korenje narežemo na kolobarje, krompir na kocke, peso grobo naribamo. Čebulo in česen sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo krompir, zelje in korenje, dušimo nekaj minut in zalijemo z vodo. Dodamo rdečo peso in zavremo. Solimo in popramo ter začinimo s kumino. Kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo fižol, prevremo in potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. Zraven ponudimo črni kruh in po želji kislo smetano.