OKUSNO
Recept: pesto
Dodajamo ga k pečenkam, lahko je tudi polivka za testenine.
Odpri galerijo
Čemaž ima izrazit okus po česnu, zato ne potrebujejo posebnih dodatkov. Iz svežih listov pripravimo okusno kremno juho ali omako, podobno kot špinačo. Zraven se dobro poda pire krompir.
Ker pospešuje prebavo maščob, ga ponudimo k mastnim jedem, na primer žličko pesta k svinjski pečenki. Namazi iz čemaža bodo v hladilniku ohranili svežino več dni, pesto, ki ga zalijemo z oljčnim oljem, pa še nekoliko dlje. Surovega nasekljamo in ga dodajamo k namazom, zelo dobro se poda k skuti.
Ker pospešuje prebavo maščob, ga ponudimo k mastnim jedem, na primer žličko pesta k svinjski pečenki. Namazi iz čemaža bodo v hladilniku ohranili svežino več dni, pesto, ki ga zalijemo z oljčnim oljem, pa še nekoliko dlje. Surovega nasekljamo in ga dodajamo k namazom, zelo dobro se poda k skuti.
Za 4 osebe:
150 g čemaževih listov
50 g pinjol
50 naribanega parmezana
0,5 dl oljčnega olja
sol, poper
Pinjole stresemo v ponev in jih med mešanjem nekaj minut pražimo brez olja. Ohlajene stresemo v blender, dodamo parmezan in grobo zmeljemo. Čemaž očistimo in dobro operemo. Liste osušimo, dodamo v blender in zmeljemo. Prilijemo olje, solimo, popramo in meljemo, da dobimo kompaktno zmes. Ko so vse sestavine povsem premešane, pesto nadevamo v steklen kozarec. Ponudimo kot namaz ali preliv za testenine. V dobro zaprtem kozarcu ga v hladilniku hranimo nekaj dni.
150 g čemaževih listov
50 g pinjol
50 naribanega parmezana
0,5 dl oljčnega olja
sol, poper
Pinjole stresemo v ponev in jih med mešanjem nekaj minut pražimo brez olja. Ohlajene stresemo v blender, dodamo parmezan in grobo zmeljemo. Čemaž očistimo in dobro operemo. Liste osušimo, dodamo v blender in zmeljemo. Prilijemo olje, solimo, popramo in meljemo, da dobimo kompaktno zmes. Ko so vse sestavine povsem premešane, pesto nadevamo v steklen kozarec. Ponudimo kot namaz ali preliv za testenine. V dobro zaprtem kozarcu ga v hladilniku hranimo nekaj dni.